Recepty na domácí sirupy, džemy a zavařeniny
Domácí sirupy, zavařeniny a recepty jsou krásný způsob, jak uchovat chuť bylinek, ovoce i mladých výhonků po celý rok. V této kategorii najdete přehledně zpracované návody se zaměřením na ověřené poměry, čisté zpracování a dlouhou trvanlivost, aby byl výsledek vždy čirý, voňavý a bezpečný. U receptů pracujeme s dvojtvarem klíčových slov (např. bezový sirup i sirup z bezu, jablečný džem i džem z jablek), abyste se k nim snadno dostali z vyhledávání a rychle si vybrali ten správný postup.
Kromě bylinkových a květových sirupů (máta, meduňka, lípa, levandule, pampeliška…) a lesních či speciálních sirupů (smrkové výhonky, šípky, cibule, zázvor) zde najdete také domácí džemy a marmelády od drobného bobulového ovoce (rybíz, maliny, borůvky) až po peckoviny a jádroviny (třešně, višně, švestky, meruňky, broskve, hrušky, jablka), dále zavařeniny (kompoty, ovocné protlaky, pyré) a sezónní speciality jako vánoční punč a vaječný likér.
U každého receptu uvádíme triky na čirost bez zákalu, práci s pektinem (přirozeným i přidaným), vyvážení sladkosti a svěží kyselosti a při zavařování jasné zásady sterilizace a hygieny pro dlouhou trvanlivost. U džemů řešíme želírování a hustotu, u sirupů i možnosti bez varu a vařenou verzi, u vánočních nápojů bezpečné zpracování (např. tepelné ošetření žloutků u likéru) a doporučené skladování.













































































