Recepty na domácí sirupy, džemy a zavařeniny
Domácí sirupy, zavařeniny a recepty jsou krásný způsob, jak uchovat chuť bylinek, ovoce i mladých výhonků po celý rok. V této kategorii najdete přehledně zpracované návody se zaměřením na ověřené poměry, čisté zpracování a dlouhou trvanlivost, aby byl výsledek vždy čirý, voňavý a bezpečný. U receptů pracujeme s dvojtvarem klíčových slov (např. bezový sirup i sirup z bezu, jablečný džem i džem z jablek), abyste se k nim snadno dostali z vyhledávání a rychle si vybrali ten správný postup.
Kromě bylinkových a květových sirupů (máta, meduňka, lípa, levandule, pampeliška…) a lesních či speciálních sirupů (smrkové výhonky, šípky, cibule, zázvor) zde najdete také domácí džemy a marmelády od drobného bobulového ovoce (rybíz, maliny, borůvky) až po peckoviny a jádroviny (třešně, višně, švestky, meruňky, broskve, hrušky, jablka), dále zavařeniny (kompoty, ovocné protlaky, pyré) a sezónní speciality jako vánoční punč a vaječný likér.
U každého receptu uvádíme triky na čirost bez zákalu, práci s pektinem (přirozeným i přidaným), vyvážení sladkosti a svěží kyselosti a při zavařování jasné zásady sterilizace a hygieny pro dlouhou trvanlivost. U džemů řešíme želírování a hustotu, u sirupů i možnosti bez varu a vařenou verzi, u vánočních nápojů bezpečné zpracování (např. tepelné ošetření žloutků u likéru) a doporučené skladování.
Bezový sirup
Lipový sirup
Mátový sirup
Meduňkový sirup
Levandulový sirup
Pampeliškový sirup
Jitrocelový sirup
Tymiánový sirup
Heřmánkový sirup
Šalvějový sirup
Šípkový sirup
Cibulový sirup
Zázvorový sirup
Sirup z mateřídoušky
Sirup ze smrkových výhonků
Rybízový sirup
Malinový sirup
Jahodový sirup
Aroniový sirup
Borůvkový sirup
Brusinkový sirup
Rakytníkový sirup
Ostružinový sirup
Angreštový sirup
Morušový sirup
Jablečný sirup
Švestkový sirup
Hruškový sirup
Meruňkový sirup
Broskvový sirup
Višňový sirup
Třešňový sirup
Kombucha
Vánoční punč
Vaječný likér
Svařené víno
Burčák
Grog
Zavařená jablka
Zavařené švestky
Zavařené hrušky
Zavařené třešně
Zavařené višně
Zavařené broskve
Zavařené meruňky
Zavařené kdoule
Zavařené jahody
Zavařené maliny
Zavařené ostružiny
Zavařené borůvky
Zavařené brusinky
Zavařené okurky
Zavařená červená řepa
Zavařené lečo
Klasická čalamáda
Kimchi
Domácí kečup
Jablečný džem
Švestkový džem
Hruškový džem
Višňový džem
Třešňový džem
Broskvový džem
Meruňkový džem
Kdoulový džem
Borůvkový džem
Jahodový džem
Malinový džem
Ostružinový džem
Rybízový džem
Angreštový džem
Brusinkový džem
Džem z aronie
Pečená paštika
Bůčková paštika
Domácí huspenina
Domácí tlačenka
Domácí slanina
Obsah na tomto webu vychází z veřejně dostupných zdrojů a místy s asistencí AI. Berte jej prosím jako informativní – nejde o závazné odborné rady a postupy se mohou lišit podle podmínek v praxi. Našli jste nepřesnost? Napište nám přes kontaktní formulář.
