Hřib smrkový (Boletus edulis)

Hřib smrkový (Boletus edulis) je jednou z nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších jedlých hub v našich lesích. Houbaři si ho cení pro jeho výbornou chuť, pevnou konzistenci a široké využití v kuchyni. Často je označován jako „pravý hřib“, přestože roste hlavně pod smrky. V tomto článku se dozvíte, jak ho poznat, kde ho hledat, jak ho zpracovat a jaké má benefity.

Charakteristika a výskyt

Hřib smrkový patří mezi rourkaté houby s typickým masitým kloboukem a silnou nohou. Klobouk má hnědou až tmavě hnědou barvu, povrch bývá hladký nebo lehce sametový, za vlhka mírně slizký. Rourky jsou nejprve bílé, později nažloutlé až nazelenalé. Dužnina je bílá, po rozkrojení nemění barvu a má příjemnou vůni i chuť.

Noha je silná, válcovitá, často s typickou síťovitou kresbou na povrchu. Hřib smrkový roste hlavně pod smrky, ale najdeme ho i ve smíšených lesích. Oblibuje kyselé, jehličnaté půdy a často vytváří mykorhizu s kořeny stromů. Sezóna sběru je od června do října, nejvíce roste po deštích.

Léčivé účinky

Přestože hřib smrkový není tradičně považován za léčivou houbu, obsahuje několik zdraví prospěšných látek:

  • Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin D, draslík, železo, selen a další minerály
  • antioxidační vlastnosti, které pomáhají chránit buňky před poškozením
  • Je nízkokalorický a bohatý na vlákninu, což prospívá trávení
  • Obsahuje beta-glukany, které mohou podporovat imunitní systém

Při pravidelné a rozumné konzumaci může přispět ke zdravé výživě a celkové vitalitě.

Zajímavosti o hřibu smrkovém

  • Latinský název Boletus edulis znamená „jedlý hřib“ – právem je považován za krále mezi jedlými houbami
  • Často bývá zaměňován s jinými druhy, jako je hřib hořký nebo hřib žlučník – ten je nejedlý kvůli výrazně hořké chuti, jinak ale velmi podobný
  • Sušením se jeho vůně a chuť výrazně zvýrazní – sušený hřib je vyhledávanou surovinou po celém světě
  • Ve Francii či Itálii je velmi ceněný a prodává se za vysoké ceny na trzích i v restauracích
  • Je symbolem podzimního houbaření a častým „úlovkem“ na sociálních sítích houbařů

Sběr a zpracování

Sběr hřibu smrkového vyžaduje dobrý zrak a respekt k přírodě:

  • Sbírejte pouze zdravé, nečervivé plodnice. Po nalezení je opatrně vykroutěte nebo odřízněte těsně nad zemí
  • Nikdy nevytrhávejte hřib i s podhoubím – poškozuje to celé podzemní mycelium
  • Nejlépe sbírat v čistých lesích, daleko od cest a znečištěných oblastí
  • Hřiby očistěte už v lese od jehličí a hlíny – minimalizujete tím znečištění košíku i ostatních hub

Hřiby lze sušit, mrazit, nakládat do octa nebo připravit čerstvé – například do polévek, omáček, rizota nebo na grilu. Sušené houby si zachovávají intenzivní aroma a vydrží po celý rok.

Často kladené otázky

1. Jak poznat hřib smrkový od nejedlého hřibu?

Hlavní rozdíl je v chuti – hřib žlučník je silně hořký, což poznáte už při malém ochutnání. Má také tmavší síťku na noze. Pokud si nejste jistí, raději ho nesbírejte.

2. Mohu hřib smrkový sušit na radiátoru?

Není to ideální. Vysoká teplota může způsobit zatuchnutí nebo spálení. Nejlepší je sušit na vzduchu nebo v sušičce při teplotě do 40 °C.

3. Jsou hřiby vhodné i pro děti?

Ano, ale doporučuje se podávat je v menších dávkách a až dětem starším než 3 roky. Vždy musí být dobře tepelně upravené.

4. Lze je uchovávat v lednici?

Čerstvé houby lze uchovávat v lednici 1–2 dny, ideálně v papírovém sáčku. Plastové obaly urychlují kažení.

5. Lze si hřiby vypěstovat doma?

Hřib smrkový není vhodný pro domácí pěstování – vytváří mykorhizu se stromy. Existují však jiné druhy (např. hlíva, žampiony), které lze pěstovat doma.

Hřib smrkový je nejen kulinářský poklad, ale také symbol našich lesů a houbařské tradice. Pokud ho správně poznáte a připravíte s láskou, obohatí váš jídelníček i zážitky z přírody.

Máte otázky o pěstování? Jsme zahradní nadšenci a rádi vám poradíme! Pokud jste nenašli, co hledáte, napište nám a rádi vám pomůžeme.

Kontrolný kód

i

Přihlášení

Zapomenuté heslo

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Produkt byl vložen do košíku
Pokračovat v nákupu Nákupní košík