Jak připravit domácí jablečný cider

Cider je osvěžující nápoj s nízkým obsahem alkoholu, který si získal oblibu díky své lahodné chuti. Připravit si ho můžete i doma, a to pomocí jednoduchých postupů. S tímto návodem zvládnete výrobu cideru snadno, i pokud jste začátečník.
Co je to jablečný cider?
Jablečný cider je fermentovaný nápoj připravený z jablečné šťávy. Obsahuje 2–8 % alkoholu a jeho chuť se pohybuje od jemně sladké po suchou. Skvěle chutná vychlazený, ale v chladných dnech ho můžete podávat teplý, ochucený hřebíčkem a skořicí.
Potřebné pomůcky na výrobu cideru
- Lis na ovoce.
- Demižon na fermentaci.
- Vinné kvasnice.
- Lahve na uskladnění hotového cideru.
Recept na domácí jablečný cider
Příprava cideru vyžaduje trpělivost, protože každý krok má svůj čas. Zde je podrobný postup:
1. Sběr jablek
Sbírejte zralá a šťavnatá jablka. Použít můžete i plody, které spadly ze stromu. Nasbíraná jablka uskladněte do přepravek a očistěte od nečistot.
2. Lisování
Před lisováním jablka pomelejte na mlýnku na ovoce, aby se lisování usnadnilo. Vylisovanou šťávu zachyťte do čisté nádoby.
3. Fermentace
Do vylisované šťávy přidejte vinné kvasnice. Šťávu přelijte do demižonu a nechte kvasit na tmavém místě při teplotě 10–15 °C. Po dvou týdnech kvašení mošt stočte do čistého demižonu a pokračujte v kvašení další 2 týdny.
4. Zrání
Po ukončení fermentace nechte cider zrát v uzavřeném demižonu přibližně 3 měsíce. Tento krok dodá nápoji hloubku a vyváženou chuť.
5. Míchání
Pokud chcete experimentovat, smíchejte různé druhy cideru, přidejte čerstvou jablečnou šťávu nebo šťávu z jiného ovoce. Můžete tak vytvořit originální chuťovou kombinaci.
6. Filtrování
Cider přefiltrujte dvakrát přes jemnou membránu, abyste odstranili kvasnice, kal a bakterie. Tím zajistíte čistý a stabilní nápoj.
7. Skladování
Hotový cider nalijte do lahví a skladujte na chladném místě. Doporučuje se spotřebovat ho během několika měsíců, protože cider není vhodný k dlouhodobému archivování.
Tipy na servírování cideru
- Vychlazený: Podávejte s plátkem citronu nebo kostkou ledu pro osvěžení.
- Teplý: Ohřejte cider s hřebíčkem, skořicí a pomerančovou kůrou pro zimní verzi.
Časté otázky
- 1. Jaká jablka jsou nejlepší na cider?
-
Nejlepší jsou šťavnatá a mírně kyselá jablka. Kombinace sladkých a kyselých odrůd vytvoří vyváženou chuť.
- 2. Jak dlouho trvá výroba cideru?
-
Celý proces včetně fermentace a zrání trvá přibližně 4–5 měsíců.
- 3. Potřebuji na výrobu cideru speciální vybavení?
-
Doporučuje se mít lis na ovoce, demižon na fermentaci a lahve na uskladnění, ale základní pomůcky lze nahradit improvizací.
- 4. Můžu cider dosladit?
-
Ano, cider můžete dosladit cukrem nebo medem po ukončení fermentace. Dávejte však pozor, abyste ho nepřesladili.
- 5. Dá se cider připravit i z jiného ovoce?
-
Ano, můžete použít hrušky, třešně nebo jiné ovoce. Postup je podobný jako u jablek.
Výroba domácího cideru je skvělý způsob, jak využít zralá jablka a vytvořit osvěžující nápoj pro rodinu a přátele. Ať vám chutná! 🍎🍷